Det kan vara väldigt skönt att inreda hemmet med en hundgrind eller två så att du kan skärma av delar av huset när du behöver det. Kanske vill du inte behöva stänga dörren till vardagsrummet men vill samtidigt inte få leriga tassavtryck på soffan? Då är en hundgrind perfekt för att skydda soffan samtidigt som hunden inte behöver vara instängd i ett annat rum. Likaså kanske du vill kunna ha ytterdörren öppen utan att hunden springer ut och då fungerar en hundgrind förstås också utmärkt.

Det finns massvis av hundgrindar att välja mellan så om du funderar på att köpa inomhus hundgrind så finns det några saker du bör tänka på.

Hur bred ska hundgrinden vara?

Det finns vissa standardmått för dörröppningar och därmed finns det hundgrindar som passar hos majoriteten. Naturligtvis finns det också stora skillnader mellan dörröppningar och du kan vara trygg med att det finns hundgrindar för alla typer. Oavsett om dörröppningen är ovanligt smal eller om det är en flera meter bred öppning, till exempelvis i ett vardagsrum, så finns det en lösning för dig. Du bör således se till att mäta dörröppningen där grinden ska sitta innan du börjar leta efter den rätta hundgrinden för ditt hem.

De flesta hundgrindarna är justerbara och kan därmed vanligen justeras åtminstone 10 – 20 centimeter. Det är också vanligt att du kan köpa till förlängningsdelar så att du kan göra grinden ännu bredare och här finns flera olika alternativ, både förlängningar som är runt 15 centimeter breda liksom förlängare som sträcker sig uppåt en meter. Att få hundgrinden att passa för just dina förutsättningar är därför vanligen en lätt match.

Hur hög ska hundgrinden vara?

Hundar kommer i alla möjliga former och storlekar, vilket betyder att du som hundägare kan behöva en grind som ser väldigt annorlunda ut mot den typen av grind som en annan hundägare har. Att köpa en 70 centimeter hög grind fungerar förmodligen utmärkt för mindre raser eller för lugna hundar men om du har en vig och alert hund eller en hund av större modell så tar den sig kanske över grinden om något lockar på andra sidan. Det finns därmed höga grindar att köpa men dessa är tyvärr inte lika vanliga, så det kan vara svårt att hitta en hög grind som även passar för ovanliga mått på dörröppningen.

Hur ska hundgrinden fästas?

Det finns olika sätt att fästa en hundgrind på och dessa kan variera mellan olika tillverkare. Grinden kan till exempel skruvas i väggen eller dörrkarmen, en del grindar kommer dessutom med självhäftande tejp ifall du inte skulle vilja skruva fast den och en del spänns helt enkelt fast. Vad just du behöver beror på hur din situation ser ut. Om du har en vild hund som du tror kommer hoppa på grinden så bör du definitivt skruva fast den så att du är säker på att den sitter fast ordentligt. Detsamma gäller givetvis om du har barn i hemmet, så att ingen kommer till skada.

Jämför hundgrindarna innan köpet

Att jämföra produkter, inte bara hundgrindar, är oerhört viktigt och det är svårt att understryka hur viktigt det verkligen är. En enkel jämförelse av pris kan göra en stor skillnad och idag finns det hemsidor som PriceRunner och Prisjakt som gör detta enklare än någonsin, till väldigt liten tidskostnad för dig som konsument. Alla dessa hemsidor finns på relativt billiga webbhotell och är oerhört snabba och smidiga att använda. För den som önskar köpa en hundgrind är det av största vikt att använda sig utav jämförelsetjänster som dessa och jämföra priserna innan man därefter går vidare med sitt köp av hundgrind.