Friska leder och perfekt vikt är viktigt för alla stora hundar, men inte alla stora vuxna hundar har samma näringsbehov. Får din hund rätt motion? Ska den kanske ha valpar? Speciella behov som dessa påverkar din hunds naturliga krav. Att ge din hund ett foder speciellt framtaget för dennes storlek, livsskede och aktivitetsnivå är det lättaste sättet att vara säker på att han får det bästa möjliga fodret.

Hälsosamma leder och brosk

Ledhälsa är ett stort intresse för ägare med stora hundar. En stor hunds foder som innehåller glukosamin är ett lätt sätt att hjälpa till. En perfekt uträknad dos av glukosamin supportar ledhälsan och även brosket. Även vitaminer och mineraler hjälper till att stödja produktionen av brosk. Underhållen hälsosam vikt för din hund gör att den kan slippa ledproblem.

Välj ett foder för övergripande hälsa.

För att poängtera de viktiga behov som din hund har vi nedan gjort en lista som du bör kolla efter:

 • Glukosamin för att förebygga och underhålla friska leder och brosk.
 • Mindre fett för att stödja underhållet av en hälsosam vik och för mindre påfrestning av leder.
 • Vitaminrik fiskolja, likt CBD olja för en hälsosam hud och skinande päls.
 • Essentiella vitaminer och mineraler för att stödja immunsystemet och en god allmänhälsa.
 • Högkvalitativa animaliskt baserade källor för att stödja musklerna.
 • En medeljäsbar fiberkälla, som sockerbetsfibrer för att underhålla en stabil mage stödjer din hunds förmåga att absorbera näring och reducera avföringsmängden.
 • Speciell kolhydratsblandning med hälsosam säd för att underhålla energi.

Dessa ingredienser är en del av nyckeln i ett bra foder. Titta efter dem i både torrfoder och blötmat när du väljer fodersort.

Förhindra viktuppgång

Har din hund blivit kastrerad eller steriliserad? Får din hund inte tillräckligt med motion? Är din hund dräktig? Speciella behov som dessa påverkar din hunds naturliga krav. Mindre aktiva hundar eller hundar som har blivit kastrerade eller steriliserade kan ha en fallenhet att öka i vikt. Att kontrollera din hunds vikt är ett viktigt steg mot att behålla din hunds hälsa, som mot tex. diabetes eller ledproblem. Om du använder lightfoder kolla efter dessa saker:

 • En reducerad fettnivå som ändå ger de essentiella fördelarna för hud och päls.
 • L-karnitin, en viktig del som hjälper till att bränna fett och bygga muskler under en viktnedgång.
 • Speciella kolhydratsblandningar som underhåller energin.
 • Vitaminrik fiskolja för övergripande hälsa.

Dräktighet

Dräktiga hundar har annorlunda foderbehov. Byt till ett foder med mer energi första parningsdagen. I sjunde veckan behöver den dräktiga tiken ökad energiintag med 50% och en ännu större ökning när hon diar sina valpar. Tiken kan tappa aptiten och då är det viktigt med ett högenergifoder. Ett komplett och balanserat valpfoder ger henne den extra näring hon behöver. Undvik valpfoder för stora hundar eftersom dessa foder har en reducerad energi- och mineralnivå som kan vara otillräckligt för en dräktig eller digivande hund.

Att byta till ett seniorfoder

Stora hundar behöver oftast maturefoder vid en ålder av 5 -6 år, tidigare än små hundar. Det är viktigt att byta foder så att du kan förbereda hundens kropp på att bli gammal och så att den håller sig i god hälsa och har ett fortsatt aktivt liv.